ponedjeljak, 8. travnja 2019.

Novi proizvod VPN SoftEther server

VPN servisi su već dugo prisutni u svijetu, i za 5-6 dolara mjesečno korisnici mogu surfati prilično anonimno i izbjegavati sve veće restrikcije koje nameću vlade razvijenih zapadnih zemalja.
Par puta sam i sam experimentalno koristio Opera Web preglednik koji ima ugrađenu VPN opciju.
Nakon dosta dugo vremena sam odlučio da instaliram svoj osobni VPN server i isprobam sve čari anonimnog surfanja koristeći VPN server sa IP adresom u Njemačkoj.

Nekoliko dana sam experimentirao sa OpenVPN serverom i instalirao sam ga sa dva administratorska sučelja, no OpenVPN se previše komercijalizirao, što ne znači da je loš program, no meni za produkcijsko okruženje bez ikakve baze klijenata ulagati u komercijalni openVPN nije intersantno.
VPN je trenutno moj sporedni projekt. Srećom, sjetio sam se extra rješenja iz Japana. SoftEther je VPN server sa masom funkcija, potpuno je besplatan, a na klijent stani može koristiti OpenVPN Client program. OpenVPN Client sam instalirao na Windows računalo i android mobitel i sve radi bez velikih instalacijskih zavrzlama. Instalira se program, napravi import konfiguracijskih postavki sa servera, upiše korisničko ime i lozinka za prethodno konfiguriranog korisnika i VPN je aktivan.

Što je to VPN?
 VPN je usluga koja internet korisnicima omogućava mjenjanje geo lokacije i prijavu IP adrese u nekom drugom geo području uz šifriranje internet prometa.

Za što se VPN koristi?
VPN se najviše koristi za prikrivanje svoje stvarne IP adrese prilikom surfanja internetom ili prilikom korištenja torrent servisa i downloada software-a sa sumnjivih web lokacija. Naime u razvijenim zamljama torrent stranice su na zahtijev vlada blokirane od strane ISP-ova i pristup na njih nije moguć. Rješenje je VPN i prijava u neku drugu geo zonu gdje restrikcija nema. Da, ovo i nije baš nešto za pohvaliti se, no sigurno da je još uvijek praksa mnogih. Većina torrent stranica iz ere od prije 10-15 godina kada se masovno skidalo sve i svašta je offline, no neke su još uvijek aktivne.
Drugi razlog korištenja VPN servera je kada se koriste video streaming servisi kao što su Netflix, Youtube ili IPTV. Nije isti sadržaj dostupan u svim državama i VPN je rješenje i za ovaj problem.
Treći razlog je viši stupanj internet privatnosti i VPN je malo po malo postao standard. Uz plaćanje interneta svome ISP-u sve više korisnika redovno plaća i neki VPN servis.
Neki izvori govore da, ako želite biti praćeni trebate početi koristiti VPN, no to govore pametnjakovići koji se žele praviti važni i dizati svoj IT rejting. VPN koristi tuneliranje i sigurnosnu enkripciju podataka tako da ste, koliko toliko sigurni od vaših lokalnih vlasti i ISP-a, no i taj VPN šifrirani tunel negdje završava,tako da totalne zaštite privatnosti nema. Uvijek netko može nešto znati o vama, i pitanje je, kome će te dati (i platiti) svoju sigurnost i povjerenje.

Meni je interesantno imati VPN server kao mogućnost umrežavanja za klijente koji imaju puno poslovnica i žele imati šifriranu virtualnu privatnu mrežu.
Nebi sada navodio primjere takvih firmi kojih je malo, no i na apstraktnom nivou mi je interesantno imati rješenje za takav problem. Imati server u centrali i Web sučelje za veliki broj poslovnica koje su spojene preko raznih mreža sa centralom nije najsretnije rješenje. Veliki broj zahtijeva na centralni server sa raznih lokacija i velik broj zahtijeva na bazu podataka centralnog servera umanjuju njegovu brzinu i produktivnost. Serveri su sve jači, internet sve brži, no i problematika je sve složenija. Za servere je uobičajeno da imaju ispred sebe proxy server koji obrađuje zahtjeve i svojevrsan je load balancer za glavni server. Slijedom toga imati VPN server na koji se spajaju poslovnice i koji onda komunicira sa centralnim serverom je također uvođenje reda i smanjivanje opterećenja na centralnom serveru. Pored toga, veza poslovnica i VPN servera je šifrirana, što omogućuje viši stupanj sigurnosti prilikom umrežavanja sustava koji koristi javne internetske resurse. Prethodnu tezu bi trebalo isprobati u praksi i još ću se pozabaviti ovom problematikom, no razvijanje apstraktnog razmišljanja je put u savladavanje novih trendova u računarstvu kao što su Cloud tehnologije, floating IP adrese i umrežavanje više fizičkih mreža na raznim lokacijama.

Evo jedan primjer korištenja VPN servera iz prakse. Da bi na stranici Ligat Hosting kao proizvod dodao VPN SoftEther server prethodno je potrebno ulogirati se na WHMCS administratorsko sučelje. I upravo kao što sam pretpostavio, nakon samo 3 kriva unosa korisničkog imena i lozinke ja sam na svojoj stranici blokiran za daljne pokušaje logiranja na par sati. Ipak nakon samo par sekunda sam se sa istog računala  sa VPN konekcijom ulogirao bez ikakvih problema. Moja javna IP adresa više nije u Bosni i Hercegovini. Sad sam sa IP adresom u Njemačkoj, Nicht uber Deutchland :) .


4 komentara:

  1. Great article, thanks for sharing. Now more and more netizens use VPN. There are some free VPNs, but I personally recommend paid VPNs. 科学上网

    OdgovoriIzbriši
  2. There is no need to buy an overpriced VPN, there are plenty of cheap VPNs out there that are excellent and will do everything you need, such as PandaVPN

    OdgovoriIzbriši