srijeda, 3. listopada 2018.

Web Hosting i upravljani serveri

Evo pregledavam, google.ba na hrvatskom i za pretraživanje pojmova izrada web stranica i web dizajn Web Studio Ero je na prvoj stranici tražilice. To sigurno nije nešto što se može postići preko noći. Normalno, može se platiti reklama i problem riješen, no bez ispravne SEO optimizacije stranice, inbound veza i blogiranja prva stranica tražilice za tako tražene pojmove je neostvariva.
Ipak posao ne ide najbolje. Već sam 6 godina na web-u sa Web Studio Ero. Prvu svoju stranicu sam napravio davne 2007. godine. Izgleda da je došlo do zasićenja tržišta. WordPress-om se danas služe svi i svako ima nekog momka iz susjedstva koji odradi posao. Dosta klijenata traži firmu i račune tako da je tržište sve manje.
 Što uraditi u novonastaloj situaciji? Dali prestati sa honorarnom djelatnosti ili proširiti posao? Odlučio sam se za novu avanturu sa Ligat Hostingom. Naime kroz godine se nakupilo dosta vještina tako da sam odlučio iznajmiti, administrirati i hostati servere koji su u data centrima u Njemačkoj. Njemački data centri su sa brzim internetom i tu nema prekida Internet veze ili prekida električne energije. Trenutno imam 2 dedicated servera u Njemačkoj i jedan manji KVM u Litvi.
 Imam u ponudi Web Hosting server ca cPanelom i WHMCS sustavom naplate. Web stranica je Ligat Hosting. Na drugom serveru su instalirani VPS i KVM serveri sa Game serverima, Video streaming serverom, mogući je i audio radio streaming server, imam setup koji funkcionira. Završno na serveru u Litvi sam instalirao IPTV server tako da imam internetski televizijski signal, IPTV server sa korisničkim imenom i lozinkom, i mogućim WHMCS sustavom naplate.
Značajno sam proširio ponudu i dao se u dodatne troškove, no nadam se da bi 2-3 posla ili jedan pravi mogli biti riješenje poslovne stagnacije.
To je jednostavno tako, u svakom poslu dolazi do toga da ako je dobro plaćen počnu ga raditi svi i onda dolazi do pada cijena i prevelike ponude. Riješenje je ponuditi širi spektar usluga i prebroditi krizu. Ostaju najbolji i dovoljno uporni, kao i oni koji to mogu financijski izdržati.
Ja sa Web hostingom mogu ponuditi povoljnije cijene Web dizajna tako da postajem konkurentniji. Je da je to trošak, no drugačije se nemože.
Gledam na OLX.ba IPTV ponudu. Sada je to hit no ponuda je sve veća i cijene padaju. Moja je logika da treba ponuditi mogućnost privatne televizije sa sustavom naplate. Meni samo treba signal koji ću poslati na server i distribuirati, te ako treba i naplatiti. Ovih dana je to moguće sa malo jačeg laptopa i 2-3 web streaming kamere. Logika je da je bolje imati jednog ili dva velika klijenta nego 300 ili 400 klijenata sa dobiti od 2 Eur po klijentu.
 Serveri u ponudi su:
1. Web hosting sa cPanelom i WHMCS sustavom naplate Ligat Hosting(Shared i Reseller)
2. Shoutcast audio straming
3. RTMP i HLS video streaming
4. IPTV televizijski server
5. Game server (Steam)
6. Dedicated (posvećeni) Serveri sukladno potrebama klijenta

 Još nisam registrirao firmu ili obrt. To je preveliki finansijski trošak. Trebao bi bar 2000 KM mjesečno da bi firma funkcionirala. To je 24000 KM godišnje, previše za moje mogućnosti. Malo sam se informirao o pravnim pitanjima i pronašao sam rješenje problema u ugovoru o djelu odnosno autorskom ugovoru.
Mogu sastaviti ugovor i naplatiti i legalno platiti porez, te se klijentu ako je firma, omogućuje izvjesno porezno umanjenje kao priznati rashodi (20 %). Sve u svemu posao ide dalje, do novog posta LP

Nema komentara:

Objavi komentar